De Woonverfijner is er om U wegwijs te maken in de woonwereld anno nu, en dan vooral op het gebied van automatiserich, met een mooi woord ook wel 'domotica' genoemd.
Vraag aan 10 mensen wat domotica nou werkelijk inhoudt en u zult zeker 9 verschillende antwoorden krijgen. Er is namelijk geen standaard domotica.
Voor mensen die er niet bekend mee zijn is het een vaag begrip. Wat onbekend is en waar niemand een duidelijke uitleg over kan geven is 'eng', en daar beginnen we liever niet aan.. Klinkt dat bekend? Toch jammer! En zeker een gemiste kans wanneer u op het punt staat om te beginnen aan het bouwen of verbouwen van een woning. Overal wordt aan gedacht, de indeling van de kamers, indeling van de badkamer en ook een keuken wordt uitgezocht, omdat pas na het kiezen van de keuken de leidingen op de juiste plaatsen aangelegd kunnen worden. Waarom wordt het dan zo vaak vergeten om ook op die manier naar de installatie te kijken?
Een woning is heel persoonlijk en iedereen gebruikt zijn leefomgeving op een andere manier. De één hecht heel veel waarde aan comfort, terwijl de ander veiligheid weer belangrijker vindt. Door domotica zodanig toe te passen in uw woning geeft dat de mogelijkheid om langer te kunnen genieten van uw woning.
Domotica is niet nieuw. Het wordt tegenwoordig steeds vaker standaard toegepast in zorgprojecten, zodat mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Dit is een perfecte voorbeeld om domotica te betrekken bij uw plannen van bouwen of verbouwen. Meestal doet u dit maar één keer en wat is er nou mooier dan uw levenlang zelfstandig in uw woning te blijven wonen. Door de woning 'slim' te maken is dit mogelijk. Dat houdt niet in dat de functies die u op latere leeftijd nodig zult hebben nu al terug te vinden zijn in uw huis. Voor nu kiest u liever voor comfort of energiebesparing. De gehele woning bedienen met uw tablet of smartphone, thuis of op vakantie. Met één knop sfeer creëeren in uw woning door geschakelde verlichting. De temperatuur per kamer regelen. Bewegingssensoren waardoor verlichting automatisch aan gaat en weer uit als u de kamer heeft verlaten. Duurzaam leven in een flexibele woonomgeving die afgestemd is op uw wensen en behoeften.
Samengevat zijn er ontzettend veel mogelijkheden op dit gebied. Genoeg stof om over na te denken..
Wij als 'de Woonverfijners' gaan graag het gesprek met u aan en willen u de mogelijkheden laten zien op het gebied van domotica om uw leefomgeving voor nu en voor de toekomst zo aangenaam mogelijk te maken.
Domotica betekent eigenlijk huisautomatisering. Domotica integreert technologieën en diensten in huishoudens en organisaties. Vanuit de traditionele gewoonte zijn we gewend alle technische oplossingen in huizen en bedrijven los van elkaar te zien. Door deze, vaak standaard eilandoplossingen, slim met elkaar te verbinden ontstaat domotica. Het is dus eigenlijk niets nieuws, maar gewoon het slimmer toepassen en gebruiken van de beschikbare techniek. Het biedt dus meer functionaliteit voor hetzelfde geld.
Het vraagt wel een andere projectaanpak en benadering dan de bouw vanuit het verleden gewend is. Traditioneel is men gewend tijdens het ontwerp de installaties standaard uit te rusten. Te vaak wordt er aan de eindgebruiker geen voorlichting gegeven over de hedendaagse mogelijkheden op het gebied van elektrotechniek. Resultaat is een woning met traditionele (lees ouderwetse) standaard installaties met beperkingen. Na de oplevering ontbreken dan de mogelijkheden om de losse systemen, zoals beveiliging, verlichting, intercom, deurbediening, temperatuurregeling, zonneweringsbediening, audio/video systemen nog slim met elkaar te verbinden. Een gemiste kans...
Domotica verhoogt het leefcomfort in uw woning en draagt op een efficiënte wijze bij aan slim wonen en werken. Bij domotica draait het niet alleen om de integratie van techniek in de woning (verwarmen, ventileren, verlichten, etc.), maar ook om de integratie van diensten en service van buitenaf naar de woning toe (alarmeren, telefoneren, televisie kijken, etc.). Door deze combinatie van techniek en diensten te gebruiken op iedere plek en op ieder tijdstip dat het de bewoner past, wordt de kwaliteit van wonen en leven verhoogd.
Domotica wordt voornamelijk gebruikt door particulieren die een huis gaan bouwen of aan het verbouwen zijn. Maar ook door bedrijven zoals woningbouwcoöperaties, kantooromgevingen en in de zorg worden Domotica oplossingen toegepast.
In de bouw is de installatie nog vaak een sluitpost, en gebaseerd op oude normen. Als u een woning wenst met minder beperkingen en geschikt voor de toekomst is aan Slim Wonen niet te ontkomen. Een slimme woning bevat datgene wat U vandaag nodig heeft, en is veel beter geschikt voor de toekomst. Het hoeft allemaal geen luxe te zijn.
Helaas is de bouw over het algemeen niet zo vernieuwend. Ondanks dat er jaren wordt gesproken over klantgericht bouwen, blijkt de redelijk conservatief ingestelde bouw in de regel pas te vernieuwen als de klant daarom vraagt. Een bezoek aan een inspiratiecentrum maakt duidelijk wat Slim Wonen en domotica voor u kan betekenen. Beter gekozen voor niet, dan niet gekozen, nietwaar?
Er zijn steeds meer partijen die zich als domotica-adviseur presenteren in deze relatief nieuwe en steeds vernieuwende markt. Om de juiste partij te kiezen adviseren wij altijd een gesprek aan te gaan met twee of drie verschillende partijen. Er zijn maar een beperkt aantal adviseurs, die naast theoretische kennis ook over ruime praktijkervaring binnen de brede toepassingen kennen.
Het meeste zekerheid vindt U bij die adviseurs die u ook de toepassingen kunnen demonsteren en tevens over de mogelijkheid beschikken U volledig te ontzorgen en de eindverantwoordelijkheid durven en kunnen nemen bij de uitvoering en de nazorg. Zekerheid voor alles...
In principe wel. Door de grote verscheidenheid in mogelijkheden kan dat. Er zijn zelfs woningcorporaties die dit standaard in de woning meenemen, om ze geschikt te maken voor elke doelgroep en voor de waardevastheid in de toekomst. De meeste ideale omstandigheid is als U onder eigen beheer een woning bouwt of verbouwt.
In projecten is men nog sterk afhankelijk van de medewerking en de mogelijkheden tot individuele aanpassingen bij de aannemer of projectontwikkelaar.
Op basis van diverse studies uit het verleden zijn tien belangrijke consumenteneisen geformuleerd:
Ja, wat gisteren nieuw leek is nu bereikbaar voor iedereen. De veronderstelling dat onbekend ook duur is gaat zeker bij Slim Wonen en domotica niet meer op. Natuurlijk is het mogelijk een woning zeer luxe uit te voeren; wat dat betreft is er een vergelijking met de autobranche te maken. De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van de functies, wensen en projectomvang. Daarom; na een bezoek aan een inspiratiecentrum kunnen we op basis van contouren al een indicatie prijs vaststellen.
Soms worden mensen getriggerd of geinspireerd door een bepaalde toepassing. Men zoekt het merk op en start daarmee de invulling. De praktijk leert dat het invullen van een optimaal bij de gebruiker passende Slim Wonen en domotica oplossing nooit met 1 merk kan worden ingevuld. Elk fabrikaat kent sterke punten, maar heeft ook altijd beperkingen.
Het werken vanuit de klantenwens, en het merkonafhankelijk invullen van de best passende oplossing geeft de hoogste gebruikerstevredenheid. Natuurlijk blijft het van belang dat bij productselektie op betrouwbaarheid en duurzaamheid wordt geselekteerd.
Open systemen kunnen samenwerken met andere systemen. Zie het als een computer; alle aangesloten systemen; printers, routers, modems, software, beeldschermen etcetera zijn uitwisselbaar en kunnen samenwerken. Zo kunnen bij toepassing van open systemen binnen domotica alle systemen met elkaar samenwerken. De beperking van 1 systeem kan worden opgeheven door de mogelijkheden van een ander systeem. De mate van "openheid" van systemen varieert sterk. Op IP en KNX ontwikkelen verschillende fabrikanten hun componenten, waardoor die eenvoudig met elkaar kunnen communiceren. Fabrikanten zoals Creston ontwikkelen naast de componenten ook hun eigen software, waardoor deze via een zgn gateway (koppeling) met andere systemen kunnen communiceren.
Belangrijkste voordeel van open systemen zijn de onbeperkte mogelijkheden. Daartegenover staat dat er meer kennis en ervaring nodig is om te adviseren, te bouwen en onbezorgd gebruik te waarborgen.
Gesloten systemen zijn meestal goedkoper en beperkter, maar kunnen ook heel betrouwbaar zijn. Hun functies zijn beperkt tot de mogelijkheden binnen het systeem. Ze zijn vaak beperkt koppelbaar met andere systemen, en hebben eigen specifieke software. Installateurs gebruiken vaak gesloten systemen omdat met minder kennis te programmeren en te installeren zijn.
Gesloten systemen zijn sneller verouderd, en worden eerder uitgesaneerd als er nieuwe en betere of goedkopere gesloten systemen op de markt komen.
Het werken met gesloten systeem kan een heel goede oplossing zijn als er beperkte functies gewenst zijn, en men er voor kiest minder waarde te hechten aan toekomstbestendigheid en aanpasbaarheid.
Beide hebben hun voor- en nadelen. Bedraad waar het kan en draadloos als het moet. De betrouwbaarheid van bedrade oplossingen zijn bewezen solide en voor jaren geborgd. Draadloze techniek ontwikkeld zich wel tot steeds betrouwbaarder maar vraagt meer hoogwardige techniek en kan in bepaalde gevallen door omgevingsinvloeden verstoord worden. Zeker in grootschalige toepassingen of toepassingen met kritische functies heeft deze eigenschap inpact.
In woningen is ons advies; zoek naar een gezonde combinatie tussen bedraad en draadloos; zorg voor een leidingplan met visie bij nieuwbouw of verbouw. Dat verhoogt de toepassingsmogelijkheden, verlaagt de kosten en verhoogt de betrouwbaarheid en duurzaamheid.
Wij beantwoorden uw vraag!
Alle velden met zijn verplicht.